Mathilde μPArchives

2014
2012
2011
2010
2009

Search


Recommended websites>
 » Diana Ozon
 » Cilia Groenveld
 » Spaarnestad foto
 » Beeldbank Amsterdam
 » Zoro Feigl

 

Photo's and text © Mathilde μP

Mathilde

 

XML: RSS Feed XML: Atom Feed

 
« Schrijvers en Afschei… | Home | Schrijvers en Afschei… »

Art Amsterdam 2011

14 05 11 - 16:02

SuperARtmarkeT Art Amsterdam begon in 1984 als KunstRai. Het recept is eenvoudig galeries uit heel het land en ook buitenland exposeren samen onder een dak. Wat de galeries onder kunst verstaan en hoe zij zich van hun collega's onderscheiden is een jaarlijkse bron van stress bij de deelnemers. Als leek loop je uiteindelijk door een doolhof van cultuur waar de grens tussen kunst en alledaagse niet altijd duidelijk is.

Vandaag begint de verwarring al op de stoep. In de verte zie ik tussen de massa een karaktervolle rugpartij in slobber broek voorover gebogen staan alsof het iets oppakt. Mooi gedaan mijn voeten verhaasten zich, de rug komt overeind de man kijkt voorzichtig naar bezoekers die op een bank zitten. Hij blijft schilderachtig, zijn levens verhaal is zijn werk,vandaag op zoek naar een kleinigheidje bij anderen.

Olaf MooijEn dan zijn er trends, elk jaar lijkt er een stilzwijgende strijd tussen de galeries om met gelijk werk de collages af te troeven. Ook een landelijke krant maakte er melding van. Dit jaar waren dieren hip. In 1994 had ik al de honden trend gezien en ergens bij 2007 was er de opkomst van de dierentuin. Het is natuurlijk ook maar net wat je opvalt op de beurs. Bij deze 27' editie viel mij de hoeveelheid kunststof gietvorm studies op. Daarbij drong een de term Ikea Realisme zich dikwijls aan me op. Had er nog nooit van gehoord maar het was het enige wat ik kon denken bij een zoveelste niks storend perfect glad plastic sculptuur zonder verhaal. De ooit ruim aanwezige bronzen en marmeren beelden zijn anno 2011 onzichtbaar. Het natuurlijk materiaal voor sculptuur komt tegenwoordig van dieren. Opgezette dieren aan een rekenmachine, eekhoorns voor aan de muur, fantasie tor gemaakt van torren. Een enkel kunstenaar waagt zich aan techniek, Buro Dijkstra toont werk van Olaf Mooij; Auto's als organische dieren in weckpotten of als fossiel.

Dieter Lutsch Nog verder van de dieren is de installatie van Dieter Lutsch bij Jarmuschek + Partner. Uiteraard durft een Berlijnse galerie het om onverkoopbaar werk te tonen op deze beurs. Op een houten stellage staan 6 potten met gekleurd water, via een slang wordt er lucht in het zeepwater geblazen. Het water bruist door een grote slang naar een kom. Zes kleuren water, zes buizen en een enorme bal wit schuim. Is het beeld.

SuperARtmarkeTEen andere gewaagdere benadering van galerie op de beurs is Art Kitchen en Galerie A die in samenwerkingsverband SuperARtmarkeT hebben opgericht. Hun stands zijn samen een supermarkt met schappen vol klein en groter werk. Ze verbreken een taboe in de kunstscene door volmondig hun beurs aanbieding te adverteren; Geen 19% btw bij aankoop tijdens Art Amsterdam. Het is de drukste stand van de beurs. Mijn werk Modern Nature op di-bond is ook te koop via SuperARtmarkeT.


No comments
(optional field)
(optional field)
Please answer the simple question to post a comment

Comment moderation is enabled on this site. This means that your comment will not be visible until it has been approved by an editor.

Remember personal info?
Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.